Post | oktober 2020 | 2 min lezen

Artikel De Telegraaf: "Vrijwilligersplatform ziet solidariteit afnemen"

AMSTERDAM - Bij vrijwilligersplatform Coronahelpers stromen nog steeds hulpverzoeken binnen van mensen die kampen met eenzaamheid, die psychologische hulp nodig hebben of die bijvoorbeeld digitale leermiddelen zoeken. Boudewijn Wijnands, medeoprichter van vrijwilligersplatform Deedmob en Coronahelpers, ziet het draagvlak om elkaar te helpen helaas afnemen. Uit recent gedragsonderzoek van het RIVM naar de opvolging van de coronaregels blijkt dat een op de vijf mensen die positief getest is, tegen de regels in gewoon nog naar buiten gaat. Het regelen van ’praktische dingen’ is een veelgenoemde reden daarvoor. „Blijf thuis, vraag om die praktische hulp”, aldus Wijnands. „Bij buren, vrienden of een vrijwilligerscentrale.”


Manifest

Begin juli bood Coronahelpers een manifest aan politiek Den Haag aan met ideeën om de inzet van vrijwilligers bij een tweede golf sneller te kunnen benutten. „Daar is weinig mee gedaan”, concludeert Wijnands teleurstellend. „De intentie van het manifest was om als samenleving niet te verslappen, iets wat echter helaas wel is gebeurd.”

Tijdens de eerste golf hebben meer dan 28.000 mensen en 179 organisaties zich vrijwillig ingezet om anderen te helpen. Van het koken van maaltijden, het doen van boodschappen tot het doneren van laptops. Wijnands heeft zowel het aantal vrijwilligers als het aantal mensen dat om hulp vraagt zien afnemen. „Er is minder draagvlak om elkaar te helpen. Zowel bij particulieren als bij bedrijven. Juist bedrijven zijn een belangrijk onderdeel. We zien echter veel bedrijven terugtrekkende bewegingen maken. Tijdens de eerste golf was er veel meer solidariteit.”


Draagvlak

Volgens Wijnands heeft dit meerdere oorzaken. „Veel Nederlanders merken nu pas wat de consequentie van de lange lockdown is op hun baan en financiën. Door de groeiende onzekerheid, ook over het coronabeleid van de overheid, neemt het draagvlak om elkaar te helpen af.” Ook de sombere herfst tegenover de optimistische lente speelt volgens Wijnands een rol. „Er moet meer vertrouwen gecreëerd worden. Elke Nederlander moet inzien dat we dit echt voor elkaar doen.”


Bron: https://www.telegraaf.nl/financieel/1913071021/vrijwilligersplatform-ziet-solidariteit-afnemen

Deel blogpost