Post | juni 2020 | 3 min lezen

Samen Nederlands leren - het verhaal van Kletsmaatjes

Lieve Coronahelpers,


Hoewel het land een beetje van het slot gaat, zitten er nog steeds veel mensen thuis. Dat is voor veel mensen lastig, maar een onderbelichte groep hierbij is misschien wel de groep van nieuwkomers in Nederland. De coronamaatregelen hebben het voor hun nog moeilijker gemaakt om Nederlands te oefenen in de praktijk, terwijl juist het écht praten met andere mensen essentieel lijkt in het leren van een nieuwe taal. Ruim 600.000 nieuwkomers hebben behoefte aan taalondersteuning om werk te vinden of om de taaltest van een opleiding te halen. Om deze reden heeft “Het Begint met Taal” de actie “Kletsmaatjes” opgezet om de Nederlandse taal vrijwillig te oefenen met een nieuwkomer, vanuit huis!


Kletsmaatjes en nieuwkomers hebben wekelijks contact met elkaar via online tools als Whatsapp of Skype. Daarmee oefenen ze samen de Nederlandse taal en kunnen ze vertellen wat ze bezighoudt. Dit kan op verschillende manieren: denk aan het kijken van een film, het lezen van een krant, of gewoon kletsen. Sinds de start van de coronacrisis zijn er meer dan 1500 aanmeldingen gekomen om te helpen en dit aantal stijgt met de dag!Het Begint met Taal maakt de matches tussen de vrijwilligers en de nieuwkomers. Als je je aanmeldt, wordt je naar de site van Kletsmaatjes gestuurd om je aan te melden. Dit betekent dus dat je bij aanmelding op Coronahelpers nog niet bent aangemeld in het systeem van Kletsmaatjes. Dit kan alleen via www.kletsmaatjes.nl. Wanneer je je hebt aangemeld, komt het tot een telefonische intake, waarna een training volgt om goed voorbereid te zijn. Dit gaat via e-learning modules, bestaande uit introductiefilmpjes met opdrachten, tips en achtergrondinformatie. Ook zijn er webinars, waar er didactische tips worden gegeven. Daarnaast staat Het Begint met Taal altijd klaar ter ondersteuning.


Op dit moment bestaat Kletsmaatjes uit een club van 17 coördinatoren die alle intakes afnemen met zowel vrijwilligers als nieuwkomers. Aan de hand van deze intakes krijgt Kletsmaatjes een globaal beeld van een persoon. Denk hierbij bijvoorbeeld aan woonplaats, hobby’s, werk, leeftijd, niveau Nederlands, leerdoelen, etc. De coördinatoren krijgen op deze manier een beeld van de persoon en proberen dan matches te maken. Zo’n intake duurt ongeveer 15 minuten, wat kort klinkt, maar vaak wel een goed beeld geeft om de juiste match te maken. De matchmaking gebeurt in een vrijwilligerssysteem, en dan kan de vrijwilliger de eerste afspraak maken met zijn of haar kletsmaatje. Na elke sessie wordt er een evaluatie gedaan door de vrijwilliger zelf zodat op die manier inzichtelijk wordt hoe het traject is verlopen, en zodat door de organisatie kan worden bijgesprongen indien nodig. Meer achtergrondinformatie over het coördinatieproces en de ervaring van een coördinator kan meer over worden gelezen op de site van Kletsmaatjes!Wat verwachten ze van vrijwilligers? Er wordt van jullie verwacht dat je goed Nederlands spreekt, je nieuwsgierig ben en open staat voor verschillende culturen, je minimaal 1 uur per week beschikbaar bent, je in ieder geval een beetje digitaal vaardig bent (omdat de videogesprekken online plaats vinden), en je interesse hebt in taal.

Van nieuwkomers wordt verwacht dat je in ieder geval graag je Nederlands wil oefenen, je al een beetje Nederlands spreekt (min. A1), je momenteel nood hebt aan het oefenen van de taal, je minimaal 1 uur per week beschikbaar bent, en dat je ook digitaal vaardig bent.Nog even kort wat meer over de achterliggende organisatie, stichting Het Begint met Taal.

Stichting Het Begint met Taal is de expert op het gebied van taalcoaching. Ze vergroten de

bekendheid en effectiviteit van taalcoaching met materiaal, advies en training. Als landelijk

platform ondersteunen ze 170 organisaties die taalcoaching bieden, verspreid over 400

locaties. Ook werken ze samen met gemeenten, werkgevers en taalscholen. Samen zorgen

ze ervoor dat elke week opnieuw duizenden nieuwkomers en vrijwilligers met elkaar in

gesprek gaan, samen de taal oefenen en elkaars cultuur ontdekken. Taal verbindt!


Kletsmaatjes begonnen met de verspreiding onder de 170 organisaties die waren aangesloten, en met de bekendmaking op social media. Vanuit daar meldden nieuwkomers zich aan. Op dit moment ziet Kletsmaatjes voornamelijk Syrische en Turkse mensen, maar ook van veel andere mensen. Voor een leuk interview met een koppel, check vooral even dit leuke artikel van het Alphens Nieuwsblad!


Wil jij nou helpen? Meld je dan aan bij Kletsmaatjes en help mee om iedereen te laten meedoen in onze samenleving!
Deel blogpost