Over ons
Het coronavirus heeft een grote impact op ons dagelijkse leven. Vooral voor de groepen mensen die minder zelfredzaam zijn. Er is veel behoefte aan hulp maar er zijn ook veel mensen die heel graag hulp ...
Thuiswerkbuddy van een middelbare schoolleerling
Scan me of ga naar www.coronahelpers.nl/o/VCUtrecht-1/activiteiten/Thuiswerkbuddy-van-een-middelbare-schoolleerling/20389 om je aan te melden
Contactpersoon
Samenvatting
Academie Tien zoekt vrijwilligers die 3 keer in de week een half uurtje willen (video-)bellen met een vmbo-tl, havo of vwo-leerling!Uitgebreide omschrijving
OP ZOEK NAAR EXTRA HULP VOOR LEERLINGEN BIJ ‘THUISONDERWIJS’
Academie Tien, een middelbare school (vmbo-tl, havo en vwo) met ca. 700 leerlingen in Utrecht, wil kinderen uit kansarme gezinnen te ondersteunen met het thuisonderwijs. Voor niet alle kinderen is thuisonderwijs even effectief: hun ouders werken in de zogenaamde ‘vitale’ beroepensector, broertjes en zusjes rennen rond of hun ouders spreken niet zo goed Nederlands. Voor die kinderen is aandacht en begeleiding erg belangrijk – daarom starten we per direct een vrijwilligerspool om ook juist deze leerlingen succesvol door de quarantaineperiode te begeleiden. Deelnemen vraagt zo’n drie keer in de week een half uurtje online videogesprekstijd.
Starten met thuisonderwijs
Vanaf maandag 16 maart is Academie Tien – net als vele andere scholen in Nederland – gestart met ‘thuisonderwijs’. Leerlingen kunnen online hun opdrachten vinden, uitlegfilmpjes van docenten bekijken en live video-lessen van docenten volgen. Leerlingen maken hier dankbaar gebruik van, maar niet voor ieder kind is het volgen van ‘thuisonderwijs’ even gemakkelijk.
Wat is er aan de hand?
Effectief thuisonderwijs vraagt om structuur aanbrengen in de dag van een kind – en mensen om je heen die je helpen en motiveren. Dit is niet voor alle leerlingen vanzelfsprekend. Sommige leerlingen hebben ouders die momenteel dag en nacht in de vitale beroepensector werken. Andere leerlingen wonen in een klein huis met veel broers en zussen en kunnen zich lastig concentreren. Er zijn leerlingen wiens ouders weinig ondersteuning kunnen bieden, bijvoorbeeld omdat ze niet zo goed Nederlands spreken en daardoor geen vragen over het schoolwerk kunnen beantwoorden.
Wij zoeken hulp!
Onze docenten doen er alles aan om juist voor deze leerlingen extra hulp te organiseren. We zien dat contact met een vaste ‘coach’ hierbij effectief is. Door regelmatig te (video-)bellen krijgen deze kinderen aandacht en kunnen we helpen bij het indelen van de dag en het plannen van schoolwerk. De beschikbaarheid van onze docenten is echter lager, omdat veel mensen thuis zelf voor (kleine) kinderen moeten zorgen en omdat een groter aandeel nu ziek is. Daarom zoeken we hulp!
Thuiswerk-buddy: 3 keer in de week (video-)bellen met een leerling
We zoeken ‘thuiswerk-buddies’: vrijwilligers die 3 keer in de week een half uurtje willen (video-)bellen met een van onze leerlingen. Onze leerlingen zijn in de leeftijd van 12 t/m 16 jaar en volgen onderwijs op vmbo-tl, havo of vwo-niveau. Als buddy geef je algemene ondersteuning. Je maakt een praatje, maar helpt een leerling ook bij het maken van een planning. Later in de week check je of het gelukt is om de planning te volgen. Misschien help je ook gewoon door even wat woordjes te overhoren of een vraag over een schoolvak te beantwoorden. De behoefte is per leerling natuurlijk anders.
We houden binnenkort een conference call met de groep van vrijwilligers (we zoeken ongeveer 30 à 40 mensen) om uitleg te geven over onze school en over onze leerlingen. Zo weet iedereen wat de bedoeling is.
En de andere scholen? Wij zijn niet de enige school in de regio Utrecht met leerlingen die wel wat extra ondersteuning kunnen gebruiken bij het thuisonderwijs. We zoeken contact met andere scholen. Door eerst dit systeem goed op te zetten op één school, kunnen we gemakkelijker andere scholen betrekken. Zeker wanneer de scholen langer gesloten blijven, is dit een belangrijke volgende stap.
Hoe kom ik er?
Philipsguldenhof 100, 3541 GL UtrechtOver VCUtrecht
Om al deze vraag en aanbod bij elkaar te brengen ondersteunt de Vrijwilligerscenrrale Utrecht met deze pagina. Stel hier jouw hulpvraag of bied jouw hulp aan!
OVER VC UTRECHT
VC Utrecht staat midden in de stad: letterlijk en figuurlijk! Vanuit ons pand aan de Bemuurde Weerd OZ stimuleren en verbinden we het Utrechtse vrijwilligerswerk, onder meer met onze goed bezochte digitale vacaturebank, projecten als Nieuwe Utrechters en evenementen als de Beursvloer. We waarderen vrijwilligers onder andere met de Vrijwilligers Trofee en de Waarderingsmaand. Vrijwilligers en organisaties kunnen bij ons terecht voor gratis workshops en advies (op maat).
De wereld van VC Utrecht is dynamisch. We ontwikkelen/participeren in nieuwe samenwerkingen rond maatschappelijke vraagstukken en andere manieren waarop oude en nieuwe inwoners van de stad zich vrijwillig willen inzetten voor elkaar.