Skip Sidebar
Coronahelpers

Coronahelpers

Non-profit

Over ons

Door de uitbraak van het Coronavirus komen veel mensen in moeilijkheden. Degenen die het hardst getroffen worden zijn de zieken en risicogroepen, maar ook mensen met vitale beroepen.

Samen houden we ...

Ontwikkelingswerk & RampenhulpverleningOuderen
Deel

Doneer bloed bij Sanquin

Taak · 0–2 uur
Vanuit huis
Ontwikkelingswerk & RampenhulpverleningOuderen
Deze vrijwilligersvacature is verlopen Je kan hier andere vrijwilligersvacatures vinden.
Activiteit Delen
Coronahelpers
#19347
Scan me of ga naar www.coronahelpers.nl/o/coronahelpers/activiteiten/Doneer-bloed-bij-Sanquin/19347 om je aan te melden

Contactpersoon

Siebren Hazelhoff RoelfzemaStel de contactpersoon een vraag

Samenvatting

Sanquin Bloedbank is de komende weken gewoon open! Bloed is van vitaal belang, en bloeddonors dus ook. Bloedproducten zijn beperkt houdbaar en hard nodig.

Uitgebreide omschrijving

UPDATE 2: Vanwege een overweldigend aantal aanmeldingen, kan het langer duren dan normaal om de intake te plannen. Het is geweldig om te zien hoeveel mensen zich willen inzetten voor de bloedbank om anderen te redden. Schrijf je alsjeblieft nog steeds in, maar reken erop dat de termijn hiervoor wat langer is. Ontzettend veel dank voor jullie hulp.


UPDATE: Sanquin Bloedbank is komende weken gewoon open! Bloed is van vitaal belang, en bloeddonors dus ook. Bloedproducten zijn beperkt houdbaar en moeten continu aangevuld worden om levens te kunnen redden. We roepen donors die zijn opgeroepen én vrij zijn van klachten dan ook nadrukkelijk op om aankomende week te komen geven op een van onze afnamelocaties.


Op zondag 15 maart heeft het kabinet verregaande maatregelen aangekondigd om de verdere verspreiding van het coronavirus in Nederland tegen te gaan. Scholen en horeca gaan dicht en mensen wordt aangeraden afstand van elkaar te bewaren. Vitale organisaties – zoals ziekenhuizen - blijven open, zodat Nederland in deze zware tijd patiënten kan blijven helpen. Bloed is daar een fundamenteel onderdeel van. Bekijk onze locaties om te zien waar en wanneer jij bloed kunt geven.


Oproep om te komen! 

We nemen bij Sanquin diverse maatregelen om bloeddonatie voor donors en ons personeel zo veilig mogelijk te laten verlopen. Zo worden donors die een reëel risico lopen besmet te zijn (tijdelijk) uitgesloten van donatie, roepen we mensen op om alleen te komen als zij geen gezondheidsklachten hebben, en nemen we extra hygiënemaatregelen in acht. Heb je een oproep gekregen en ben je vrij van klachten? Dan ben je, zeker nu, echt nodig! We rekenen op je.


Corona en voorzorgsmaatregelen

De overdracht van het coronavirus gaat vooral via de lucht en in zekere mate ook via voorwerpen die meer mensen aanraken (zoals deurkruk, metrostang). De eerste symptomen van besmetting zijn: koorts en luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid. Onderaan dit artikel vind je links naar meer informatie.


Het doneren van bloed is veilig. Om in de bloedbank besmettingen te voorkomen hanteren we extra voorzorgsmaatregelen. We schudden geen handen, maken werkoppervlakken extra schoon, wassen extra vaak onze handen en collega’s met gezondheidsklachten blijven thuis. Ook vragen we donors hun handen te wassen voorafgaand aan de donatie en bij het verlaten van het centrum.


Bij het doneren van bloed geldt dat donors gezond moeten zijn, en geen tekenen van infectie of verkoudheid mogen vertonen. Na een reis buiten Europa geldt standaard 4 weken uitstel voor bloeddonatie. Omdat het coronavirus snel na besmetting klachten geeft, is dat een voldoende uitsteltermijn om te voorkomen dat donors tijdens een besmettelijke fase langskomen op de Bloedbank.


Voor wat betreft reizen binnen Europa volgt Sanquin het advies van de ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) om iedereen die in corona-risicogebied heeft gereisd, gedurende twee weken uit te stellen voor bloeddonatie, ongeacht of die donor gezondheidsklachten heeft of niet. Deze uitsteltermijn geldt niet voor plasmadonatie.


Bloeddonatie en je gezondheid

Een donatie heeft geen nadelige gevolgen voor je eigen immuunsysteem. Er gaat maar een klein deel van de afweercellen mee in de donatie, die worden zeer snel weer aangemaakt.

De genomen maatregelen zijn op dit moment voldoende om te verhinderen dat donors en medewerkers elkaar aansteken. Ook voor de patiënt is er geen risico: tot op heden is er geen corona (of griep-) besmetting vastgesteld die werd veroorzaakt door een bloedtransfusie.

Uiteraard blijft Sanquin deze situatie nauwgezet volgen. Als er noodzaak toe is, kunnen aanvullende maatregelen worden ingesteld.


Vragen?

Hieronder vind je de vijf meestgestelde vragen. Staat die van jou er niet tussen, kijk dan op het overzicht


1. Ik heb geen oproepkaart, mag ik toch komen?

Nee, nu nog niet. We zien je natuurlijk graag terug! Wil je ons via sociale media een PB sturen met daarin je volledige naam, geboortedatum, postcode en huisnummer? Of bel ons op 0800-5115. Dan kijken we graag even na wanneer je weer bloed mag geven, om te voorkomen dat je voor niets naar de bloedbank komt. Alleen met een geldige oproepkaart kun je komen doneren. Op een oproepkaart staat een dag genoemd, vanaf dat moment kun je twee weken met deze oproepkaart bij Sanquin terecht.


2. Ik ben al heel lang niet opgeroepen, mag ik nu komen?

Nee, alleen met een geldige oproepkaart kun je bij Sanquin terecht. We kijken graag even voor je na wanneer je weer opgeroepen wordt. Wil je ons via sociale media PB sturen met daarin je volledige naam, geboortedatum, postcode en huisnummer? Of bel ons op 0800-5115.


3. Ik heb na aanmelding nooit meer iets gehoord, mag ik nu komen?

Nee, na aanmelding ontvang je eerst een medische keuring, daarna ontvang je de uitnodiging voor een eerste donatie. We kijken graag even na wat er in jouw geval speelt. Wil je ons een via sociale media PB sturen met daarin je volledige naam, geboortedatum, postcode en huisnummer? Of neem contact op via 0800-5115. Dan kijken we graag even na waarom je nog geen uitnodiging hebt ontvangen voor een keuring.


4. Ik geef plasma, mag ik voor één keer bloed komen geven?

Het is momenteel niet nodig om als plasmadonor bloed te komen geven. We zien je graag weer verschijnen op de afgesproken datum om plasma te komen geven.


5. Kan ik ook op een andere locatie komen geven?

Ja, dat kan als je een geldige oproepkaart hebt. Bekijk al onze locaties met actuele openingstijden.


Meer weten?

Informatie over het virus (RIVM.nl) en tips voor hygiëne (RIVM.nl): was je handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes.

Deze vrijwilligersvacature is verlopen Je kan hier andere vrijwilligersvacatures vinden.
Activiteit Delen

Over Coronahelpers

Door de uitbraak van het Coronavirus komen veel mensen in moeilijkheden. Degenen die het hardst getroffen worden zijn de zieken en risicogroepen, maar ook mensen met vitale beroepen.

Samen houden we ons land sterk. Bied hulp aan in de buurt door boodschappen te doen voor hen die dat zelf niet kunnen, te passen op de kinderen van doktoren of te bellen met ouderen die alleen thuis zitten.